Waar anticipeer jij op?

Waar anticipeer jij op?

Nog niet zo lang geleden heb ik besloten om naast mijn eigen bedrijf toch weer een parttime baan te zoeken. Voor mij levert het in dit stadium nog veel voordelen om het zo te doen. Hoewel ik optimistisch ben en ervan overtuigd ben dat er heus wel iets leuks op mijn pad komt, vind ik de weg hier naartoe toch wel een beetje stressvol.

Ik heb af en toe de neiging mij toch wat aan te trekken van de stem van mijn innerlijke criticus (… je had beter je vaste baan in het onderwijs kunnen houden ipv kiezen voor de waarden die jij zelf belangrijk vindt en nu dus een onzeker inkomen… je bent al over de 40, wie zit er nog op jou te wachten… de banen liggen niet voor het oprapen… enz. enz.) en dat voelt niet echt lekker en maakt het proces niet makkelijk.

In mijn (detectie)hondentrainingen zie ik niet alleen bij mezelf maar ook bij anderen een soortgelijke criticus regelmatig tevoorschijn komen. Een stemmetje die van alles invult bijvoorbeeld voor het gedrag van de hond (… hij zal waarschijnlijk gaan blaffen want dat deed ie bij de vorige training ook… enz. enz.) Soms vullen we gewoon heel veel in van tevoren (we anticiperen op heel ander gedrag dan wat we eigenlijk willen zien), terwijl dit geen dienend effect heeft op de training. Mijn Mechelse herder, James (voormalig reddingshond) heeft bij detectiewerk de neiging om te gaan blaffen (zo verwees hij mensen) wanneer hij de geurbron heeft gevonden of bijna heeft gevonden. Wat werd (en soms nog steeds) wordt ik hier zenuwachtig en zelfs ongeduldig van. Bij detectie is het immers wenselijk de geurbron in zijn nauwkeurigheid met een passieve verwijzing (bevriezing, af) aan te geven. Het is belangrijk je te richten op wat WEL wenselijk is maar OOK daarop anticiperen en blij zijn met kleine stapjes! Alleen dan heb ik een James die met onafgebroken kwispel aan het werk gaat en zelfs kwispelend aan zijn verwijzing werkt.

Misschien moet ik deze wijsheid maar eens toepassen op mijn zoektocht naar een passende parttime baan: mijn innerlijke criticus wat meer negeren en dus minder invullen van tevoren… focussen op datgene wat dienend is voor mijn doel namelijk een leuke parttime baan vinden die bij mij past… vertrouwen hebben en blij zijn met alle kleine stapjes positiefs dat ook uit dit proces voortvloeit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi! Ik ben Minke. Mijn hele leven lang spelen dieren een belangrijke rol. Als jong meisje ben ik opgegroeid in Zuid Afrika en heb altijd huisdieren gehad. Op mijn blog lees je alles over mijn passie voor dieren en mensen.

Lees hier meer over mij >>