Wat is dierreflectie?

Tijdens onze workshops, trainingen en coaching wordt je omgeving (medewerker, collega, etc) gerepresenteerd door hond of paard. Honden en paarden geven op betrouwbare en directe wijze feedback op hoe je met hen (en vaak ook met je werkelijke omgeving) omgaat; communiceert. Ze zijn hierin onbevooroordeeld, eerlijk en glaszuiver. De hond of het paard biedt je dan ook de mogelijkheid om op een veilige manier meer over jouw manier van communiceren te weten te komen en hoe effectief je daarmee bent. Het dier houdt je, zo gezegd, een spiegel voor. Door te spiegelen, wordt onbewust gedrag bewust gemaakt. Ervaringsleren is hiervoor de basis.

Tijdens de workshops, trainingen en coaching communiceer je met een individu, een hond of een paard. Je ervaart hierbij hoe sterk dit individu reageert op jouw non-verbale communicatie (lichaamshouding, intonatie van de stem). Je krijgt namelijk precies datgene terug, wat je geeft. Dit kan zowel heel grappig zijn als heel confronterend. Het effect van het gedrag van de deelnemer zie je terug in het dier. Dit proces wordt begeleid door de coach, deze helpt de deelnemer de vertaalslag te maken naar alledag.

Dieren leven in het ‘hier en nu’, ze hebben geen verhaal nodig en zijn toch gewoon zichzelf; je aard is niet afhankelijk van wat er om je heen gebeurt. De ervaringen die je als mens bewust in het ‘hier en nu’ opdoet in fysiek voelen, horen, zien en ruiken, verankeren zich vaak stevig in je systeem en spreken je’aard’ aan.

Dierreflectie ‘gebeurt’ vaak ook gewoon….een ieder die met dieren werkt weet hoe sterk een dier invloed kan hebben op jouw gedrag. Tijdens de Diergerelateerde Cursussen zal je ook ervaren dat het dier sterk reageert op datgene wat jij uitzendt…

Wanneer is Dierreflectie geschikt?

Dierreflectie kan in talloze situaties en contexten worden toegepast, denk aan:

 • dierreflectie naar aanleiding van een persoonlijke wens tot bewustwording
 • dierreflectie als assessmentmethode
 • dierreflectie als hulp bij teambuilding
 • dierreflectie als aanvulling op of als onderdeel van een langer coachings- of trainingstraject
 • dierreflectie naast verschillende vormen van begeleiding
 • dierreflectie als onderdeel van een bedrijfsuitje

Al onze producten binnen bedrijfstrainingen, workshops en coaching zijn vooral geschikt voor diegene die zich persoonlijk wil ontwikkelen en kennis wil maken met de methodiek “dier-en-reflectie”. Tijdens de workshop krijg je uitleg over deze methode en ga je ervaren wat dieren je kunnen leren over jezelf.

Er wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan:

 • contact maken
 • samenwerken
 • persoonlijk leiderschap
 • communicatie
 • inzicht in je eigen unieke talenten

Er wordt altijd een vertaalslag gemaakt naar het dagelijks leven.

Tijdens de Diergerelateerde Cursussen zal de cursusleider ook altijd aandacht besteden aan het dierreflectie-aspect van het omgaan met het dier, ondanks dat de cursussen sterk een eigen (vak)inhoud hebben.

Ben je geinteresseerd in een van onze producten?

Vraag vrijblijvend meer informatie aan