Neuswerk… wat wordt ermee bedoeld?

Neuswerk… wat wordt ermee bedoeld?

 

Wanneer je een hond als huisgenoot hebt, is het je vast wel opgevallen dat honden een ietwat andere belevingswereld hebben als mensen. Honden zijn echte neusdieren oftewel zij vormen een ‘beeld’ van de wereld om zich heen via hun neus (een geurbeeld) en niet zoals mensen dat via hun ogen doen. Het hondenbrein wordt dan ook vooral gestimuleerd en gevoed via hun reukzin. Wanneer je een hond dus mentaal wilt uitdagen, is de neus van je hond een prachtige ingang!

Onder Neuswerk verstaan wij dan ook je hond mentaal aan het werk te zetten door vooral zijn reukzin aan te spreken. Wij onderscheiden hierin enkele vormen:

  • Neuswerk: Detectie
  • Neuswerk: Speuren
  • Neuswerk: Zoeken

Iedere discipline heeft z’n eigen unieke kenmerken. De lessen zijn vooral gevuld met praktijk en ondersteund door theorie. Mijn ervaring met zoekwerk met honden begon bij een Reddingshonden Groep waar ik later voorzitter en hoofdtrainer van werd. Dit heb ik 6 jaar gedaan en ben in die periode ook inzetbaar geweest met mijn hond Sinja. Dit houdt in dat we op aanvraag van de KLPD, in samenwerking met de Samenwerkende Reddingshonden groepen Nederland, werden ingezet bij het zoeken naar vermiste personen.

Na diverse opleidingen op detectie gebied te hebben gevolgd o.a. bij Tinley (Opleidingen Neuswerk), Scent Imprint For Dogs (Instructeur Detectie Level 1 en 2; Instructeur Tracking & Trailing) en Scent Detection Academy (Eco- Conservation Detection Dog Training) en veelvuldig seminars te hebben gevolgd, ben ik in 2019 gestart met trainingen geven volgens de werkwijze van de SWDI (Scandanavian Working Dog Institute) waar ik in 2020 de jaaropleiding ‘Scent Detection’ afrond.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.